Menu

Heerlijk hip Haarlem

Historische stad met een jong hart

Historische panden vol hippe hebbedingen, actuele kunst in een zeventiende-eeuwse Vleeshal, knappe koffiebar aan een schitterend hof en groezelige garage met rooftop restaurant. Duidelijk: Haarlem heeft ‘t.

Nazomeren aan het Spaarne

Voordat de blaadjes straks weer van de bomen waaien, geniet Haarlem met volle teugen van de nazomer. Op terrassen die in het gouden zonlicht baden, in monumentale winkelpanden waar de kersverse collecties en het huisgemaakt lekkers worden uitgestald en al helemaal in de theaters en musea nu het nieuwe culturele seizoen weer is begonnen. Kortom, dit is hét moment voor een moeder-dochterdagje (of moeder-zoon, collega-collega, buurman-buurvrouw: wat jij wil) naar de levendige Spaarnestad.

Metropool in miniformaat

Het grote voordeel van deze metropool in miniformaat is dat je met gemak een museumbezoek combineert met een rondje shoppen. Zelfs dan zitten er nog genoeg uren in de klok voor een lazy lunch, hofjeswandeling door de historische binnenstad, avond in het theater en borrel in de stad of etentje op het strand. De stedentrip start zodra je op het perron van station Haarlem staat. Het knappe station ligt op nog geen tien minuten lopen van stadshart de Grote Markt, mits je de koffiebars en boetiekjes van de gezellige Kruisstraat negeert. Zodra de Grote Kerk en het schilderachtige stadhuis in zicht komen, weet je dat Haarlems vermaarde kunstschatten, Gouden Straatjes vol kleinschalige winkels, theaters en een overdaad aan lekkere lunchplekken binnen handbereik liggen.

Teylers Museum – Museum van de Verwondering

Naast must-see tentoonstellingen presenteert Nederlands oudste museum je het topje van de Mont Blanc, wonderbaarlijke fossielen, wetenschappelijke instrumenten en romantische schilderijen. Nieuw: op 5 december opent het Pieter Teylers Huis, woonhuis van de founding father van het museum.

Spaarne 16, teylersmuseum.nl

Vanaf station Haarlem 10 minuten lopen. Check de Reisplanner

3x mooie musea

De stad is klein van stuk, maar groots wanneer het op kunst en cultuur aankomt.

Frans Hals Museum

In het Frans Hals Museum ontmoeten oud en nieuw elkaar. Op twee locaties in het centrum van Haarlem toont dit museum de grootste collectie werken van Frans Hals en daarnaast van andere oude meesters én hedendaagse kunst op het scherpst van de snede. Deze unieke ontmoeting levert nieuwe verhalen op: je ziet meer door anders te kijken.

Locatie Hof, Groot Heiligland 62. Locatie Hal, Grote Markt 16, franshalsmuseum.nl

Huis Barnaart

Lange tijd konden we enkel raden wat er schuilging achter die chique gevel van het stadspaleisje uit 1804. Sinds kort is het museumhuis open voor publiek en kun je de Gouden Salon, de keuken en blauwe kamer in empirestijl uitvoerig bewonderen. Het pand in empirestijl is een totaalconcept uit 1804 van Abraham van der Hart, stadsarchitect van Amsterdam.

Nieuwe Gracht 7, museumhuizen.nl

Museum van de Geest

Zevenhonderd jaar lang bood het pand onderdak aan melaatsen, hoeren, alcoholici, gekken en vreemde snuiters. Nu is het een museum dat een ode brengt aan buitenbeentjes. Hoe precies? Via een ontdekkingstocht naar het mysterie van de geest en via kunst, zoals een zaal vol met gevoelige portretten van Marlene Dumas (tot 4 juni 2023).

Schotersingel 2, museumvandegeest.nl

3x mooie musea

De stad is klein van stuk, maar groots wanneer het op kunst en cultuur aankomt.

Doordeweeks naar Haarlem, dát is pas slim. Lees hier waarom.

Dagretour Haarlem en koffie met korting? Hebben we voor je geregeld.

Is het al lunchtijd?

Nazomeren doet Haarlem het liefst met de kop in de zon. Dus serveren ze ontbijt en taart, lunch en borrelplank op eigen terras, in historisch hofje of daktuin met rooftop restaurant. Hiervoor verlaat je de drukste winkelstraten en trek je naar de stillere tussenstraten, waar lekkerbekken aan de baristakoffie en huisgemaakte baksels zitten of genieten van biologische lunchgerechtjes met een lokaal biertje. Mocht er toch een wolkje overdrijven, de interieurs zijn knap en de sfeer ontspannen.

Rooftop restaurant DeDAKKAS

Op het dak van een groezelige garage staat tussen wuivende grassen en bloemen een uitnodigende kas waar je van ontbijt tot ver na zonsondergang heerlijk biologisch eet en borrelt met onbetaalbaar uitzicht over de historische binnenstad, helemaal tot aan de duinen.

De Witstraat 1A, dedakkas.nl

Vanaf station Haarlem 20 minuten lopen.

Check de Reisplanner

3x lekker lunchen

Buiten de gebaande paden vind je de fijnste lunchadresjes van Haarlem.

Pip Deli

Tussen het bruisende winkelgebied en Nederlands oudste stadsbos het Haarlemmerhout vind je Pip, een lichte deli met aanlokkelijk terras. Ervaren cateraar Pip Zuidweg weet wat lekker is, dus start je er de dag met koffie, croissants en cheesecake, lunch je er met salades en sandwiches en kun je in de deli ook heerlijk borrelen en eten. Fijn: Pip pakt de huisgemaakte gerechtjes ook met liefde voor je in.

Lorentzplein 2A, pipdeli.nl

Jopenkerk

Meestal ligt er een plein tussen kroeg en kerk. Niet bij Jopen; de Haarlemse bierbrouwer plaatste zijn grand café gewoon in de kerk, inclusief restaurant en brouwerij. Hierdoor borrel je er met zicht op de koperen brouwketels en geniet je tijdens de lunch vanzelfsprekend ook van een lokaal gebrouwen drankje. Zo bijzonder als op deze locatie zul je je biertje niet snel drinken.

Gedempte Voldersgracht 2, jopenkerk.nl

Cleeff Frans Hals

De hotspot van de Kleverparkbuurt zit nu ook in de binnenstad. Een hidden gem, want verstopt in het Frans Hals Museum. Hierdoor zit je met een specialty-koffie, huisgemaakte taart, lunch of wijntje aan de rand van een zeventiende-eeuws binnenhof. Je hebt trouwens geen entreeticket nodig voor het museumcafé; iedereen is welkom in het Hof.

Groot Heiligland 62, franshalsmuseum.nl

Ontdek nog meer lekkere lunchadressen in Haarlem

De Gouden Straatjes

De Grote Markt is het perfecte startpunt voor een slentertocht door de Gouden Straatjes. Hier ligt het winkelgeluk voor het oprapen: duurzame boetieks, hippe kledingzaken, laagdrempelige atelierwinkels en micro-warenhuisjes worden afgewisseld met fijne koffiebars, lunch- en borreladressen. Het decor, een aaneenschakeling van monumentale panden, geeft de winkelexpeditie extra sjeu. De Gouden Straatjes zijn de Zijlstraat, Koningstraat, Gierstraat, Kleine Houtstraat, Anegang, Warmoesstraat en Schagchelstraat. Neem het niet te letterlijk en pak vooral ook de Vijfhoek en straten rondom de Botermarkt mee.

Nationaal Militair Museum

Nationaal Militair Museum

↓LEES MEER↓Op de Utrechtse Heuvelrug vind je unieke en inspirerende locaties voor al jouw zakelijke bijeenkomsten. Wil je je gasten ook laten genieten van een culinaire beleving? We lichten twee unieke locaties voor je uit!DINEREN TUSSEN DE TANKS IN HET NATIONAAL...

Reizigers en NS-medewerkers onderweg

Reizigers en NS-medewerkers onderweg

Reizigers en NS-medewerkers onderwegWaar de ene reiziger geniet van de rust van het alleen reizen, reizen anderen liever samen. Zo gaat Teun (12) voor het eerst de trein in met zijn twee vrienden en reist Melanie (21) het liefst met haar koningspython of haar...