U vraagt energie, wij regelen het: dat was van oudsher de aanpak van ons bedrijf. Maar de wereld is veranderd, en daarmee ook onze aanpak. Daphne Verreth en Henri Lemmens vertellen wat dat betekent voor ons werk.

Vroeger hadden mensen en organisaties behoefte aan energie, wij sloten ze aan en zorgden ervoor dat elektriciteit en gas bleven stromen', zegt daphne verreth, directeur energiesysteem en transitie. 'maar door de opkomst van duurzame energiebronnen wordt er nu ook energie teruggeleverd. Daar was ons net niet voor aangelegd. ' toch is dat niet het grootste knelpunt. De vraag naar energie stijgt én we willen co² -neutraal zijn in 2050, dus moeten we van het aardgas af. 'dat heeft allemaal invloed opons netwerken daar gaat het wel knellen. '

aan tafel

Door al die veranderingen is de balans tussen vraag en aanbod verstoord. 'daardoor ontstaan files op het stroomnet', aldus daphne. 'dat probleem is misschien nog makkelijk op te lossen als je oneindig de ruimte, mensen en het geld hebt. Maar dat hebben we niet. We zijn een maatschappelijke organisatie die op de kosten moet letten, de ruimte in nederland is beperkt en de krapte op de arbeidsmarkt – zeker de technische arbeidsmarkt – is groot. ' ondanks deze grote uitdagingen, ziet daphne nog steeds lichtpuntjes. 'onze rol is veranderd: we zijn niet alleen meer beheerder van elektriciteits en gasnetwerken maar ook medeontwerper van het energiesysteem van de toekomst met stakeholders en klanten praten we over alle aspecten van dat nieuwe energiesysteem zo kunnen we toekomstige wensen en behoeften in kaart brengen ook werken we mee aan studies als de integrale infrastructuurverkenning 20302050 daarnaast werken we aan onze eigen visie op elektrisch vervoer duurzame opwek op land de gebouwde omgeving en andere themas’.

drieslag

Hoe helpt dat allemaal om de problemen het hoofd te bieden met deze visies en kennis op zak zijn we een partij waarnaar wordt geluisterd we worden eerder betrokken in ontwikkelingstrajecten en kunnen meer sturing geven aan bijvoorbeeld de inrichting van grootschalige projecten we hopen hiermee ook de vraag naar energie te verminderen dat doen we op drie manieren we beinvloeden de vraag door klanten zuiniger te laten omgaan met energie we bouwen sneller en efficienter bij en we benutten het bestaande netwerk slimmer dat doen we door de beperkte ruimte op het energienet te verdelen congestiemanagement en door alternatieve contracten aan te bieden zodat we het net op piekmomenten minder belasten.

WE BOUWDEN ALTIJD ZO LAAT EN ZO MIN MOGELIJK, MAAR NU BREIDEN WE JUIST ZO VROEG EN ZO VEEL MOGELIJK UIT
HENRI LEMMENS, directeur Expertise Bedrijfsvoering & Stations

filebeheersing

Henri Lemmens is directeur expertise bedrijfsvoering stations hij vult aan het gas is duur iedereen wil nu overstappen op duurzaam opgewekte elektriciteit we hebben niet genoeg netwerk om dat allemaal op tijd op de juiste plek te brengen we waren altijd gewend om zo laat mogelijk zo min mogelijk te bestellen aan te leggen of bij te bouwen dat maakte onze dienstverlening betrouwbaar en efficient maar dat doen we nu helemaal anders we breiden zo vroeg mogelijk zo veel mogelijk uit we hoeven niet bang te zijn dat spullen ongebruikt blijven liggen want een ding is zeker het elektriciteitsnet zal altijd nodig zijn en die klant komt toch wel op veel meer plekken worden de zaken nu anders aangepakt vertelt henri binnen bedrijfsvoering ontwikkelen we nu flexinitiatieven zoals congestiemanagement dat is een soort spitsmijden op drukke momenten schakelen we in overleg af en toe een klant die energie opwekt af om overbelasting en veel grotere uitval te voorkomen door een opwekker tijdelijk af te schakelen geven we ruimte aan veel meer andere klanten.

WE ZIJN ONTWERPER VAN HET ENERGIESYSTEEM VAN DE TOEKOMST
DAPHNE VERRETH directeur Energiesysteem en Transitie

stations

Ook de manier waarop stations gebouwd worden is aangepakt onze monteurs en uitvoerders hoeven niet elke schroef zelf aan te draaien zolang er nog geen spanning op staat kun je een station ook laten bouwen door andere aannemers de specifieke kennis en vaardigheden van onze eigen monteurs en uitvoerders gebruiken we dan pas op het moment dat zon station wordt aangesloten op het net bij het onderdeel expertise zitten ze ook niet stil de afdeling grondzaken heeft veel meer werk door de toekomstige omgevingswet engineering realisatie noord en zuid blijven hun eigen werk doen maar er komt een derde productietak bij die tak gaat veel nieuwe uitbreidingsprojecten doen met behulp van marktpartijen de plannen worden vooraf bekeken om te zien wat de gevolgen voor de omgeving zijn en welke vergunningen nodig zijn zo kunnen we projecten zonder verrassingen realiseren bij preventie graafschade passen we de werkwijze aan de collegas van technische expertise zoeken naar nieuwe manieren en nieuwe ideeen om het netwerk op een veilige manier klaar te maken voor de toekomst al die veranderingen betekenen voor veel collegas een ommezwaai vertelt henri maar we moeten niet bang zijn om nieuwe manieren van werken uit te proberen en het risico in te calculeren dat er wel eens iets fout gaat zolang het maar gaat om beheersbare fouten en van fouten leren we weer dat is soms wennen maar samen komen we er wel’.